Hakeret keq te motivuar mund edhe te na mbysin!

Uncategorized

Tashme jetojme ne nje Epoke Digjitale, ku pjesen me te madhe te diten e kalojme prane kompjuterit apo telefonit, duke procesuar dhe ekzekutuar te dhena elektronike, po flasim per nje epoke ku Lufta, Automjeti, Telefoni, Shtepia, Monedha, Mjekesia quhet Lufta Kibernetike, Telefoni I Mencure, Shtepi e Mencure, Bitcoin dhe Operacionet Mjekesore te Kontrolluara nga Largesia. Ne kete artikulle kemi per qellim te vetedijesojme masen e gjere sa e rendesishme ne kete epoke eshte Siguria Kibernetike.

Ata mund te menaxhojne nga largesia me automjetin tone?

Ne njeren nder konferancat me te medha te sigurise ‘BlackHat’ hulumtuesit e sigurise kibernetike te orientuar ne automatike, Charlie Miller dhe Chris Valasek prezantuar serin e re te sulmeve kunder Jeep Cherokee 2015. Vitin e kaluar nga largesia kane hakuar dhe paralizuar sistemin e makines perderisa automjeti ka qene duke levizuar ne Autostrad. Duke derguar me mesazhe hartuese ne form te sigurt ne rrjetin e brendshem te automjetit apo ne CAN linjat, tashme hulumtimin e tyre e kan plotesuar me truqet e reja te menaxhimit te shpejtesise, apo perdorimin e pakontrolluar te frenit te makines. Perderisa drejtuesi I automjetit kerkon nga hakeret qe te ndalin testimin ngase eshte e rrezikshme ndalja e motorit te makines ne autostrade, hakeret ia kthejne ne form satiri ‘T’i nuk do te duhet te ishe duke biseduar ne linje telefonike me ne, ngase tashme do te duhesh te ishe i vdekur’.

Chrysler ka bere thirrje per rikthim e 1.4 milion makinave te perdoruesve te makinave ne bazen e Chryslerit pas demostrimit te sulmit se si nga distance ne internet mund te menaxhohet Sistemi Digjital I Jeep. E frikshme apo jo, per me shume shiko videon e plote.
Shiko Videon ketu.

Udhetimet me Airoplan jane te Sigurta, ndoshta jo me?

Jemi deshmitare te shume airoplaneve te zhdukur viteve te fundit, dhe nuk e kemi iden se cfare ka ndodhur dhe ku gjinden. Departamenti I Sigurise Kombetare ne Shtetet e bashkuara sukseshem kan fituar qasje ne airoplanin komercial I cili ka qene I parkuar ne airport si rezultat I nje testi qe e kane bere per sigurine e sistemeve te aviacionit. Informacionet per rezultatet e testit jane klasifikuar si secrete dhe nuk lejohet per behen publike.

Testimi eshte kryer ne Boeing 757 modeli, qindar prej tyre ende perdoren nga kompanite amerikan, 9 prej tyre ende I perdore Forcat Ajrore te Shteteve te Bashkuara, Sekretari I SHBA e perdore te njetit gjithashtu I njejti model te cilin Presidenti actual Donald Trump e ka perdorur gjate fushates se tij presidenciale.

Per me shume rreth nje form tjeter te sulmit te cilin hulumtuesi i sigurise Chris Roberts supozohet se ka arritur sukseshem te ket qasje e plote ne bordin e airoplanit gjate fluturimit mund ta ndiqni ne videon e meposhtme.

Shiko Videon ketu.

Pajisjet Mjekesore Digjitale?

Agjensioni Federal per Ushqim dhe Barna ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes konfirmon se Jude Medical pajisje implantuese kardiologjike kane zbrastira te sigurise qe ju mundeson hakereve te kene qasje ne pajisje. Mund te zbrazine baterin, administrojne me parametra te gabuare te te rrahurave te zemres dhe shokut deklaron Agjensioni.

Pajisjet si pacemakers dhe defibrilatoret, perdoren per monitorimin dhe kontrollimin e pacienteve ne funksionet e zemres dhe parandalimin e sulmeve ne zemer. Agjensioni deklaron se hakeret kontrollojne pajisjen duke u qasur ne trasmetuesin.

Shiko Videon ketu.

Operacionet Mjekesore nga largesia

Operacionet e Kontrolluara nga Largesia me internet eshte nje concept i ri i shkembimit te njohurive profesionale te mjekeve boterore duke mos anashkaluar kufizimet e largesise, mjeku nga Shtetet e Bashkuara mund te operoje nje pacient ne Kosove nese shkembejne te njejten teknologji.

Edhe pse shumica e ekperteve deklarojne se Robotet Operacional Mjekesore jane e ardhmia e mjekesise, sic duket aktualisht nuk jemi te pergaditur me kete teknologji perderisa Siguria eshte prioritet I kesaj fushe. Disa hulumtues te sigurise se pajisjeve mjekesore kane gjetur zbrastira ne robotet operacional duke menaxhuar levizjet e tyre sipas urdherave te hakereve.

Shiko Videon ketu.

Sistemet e Energjise Elektrike dhe te Ngrohjes

Imagjionin sikur, ju futeni ne shtepi nga nje mote I ftofte jashte -20 grade, dhe sistemi I ngrohjes apo Termokosi jone ndale se funksionuari si pasoje e sulmeve kibernetike, duke ju lene juve nje ndjenje te panikut.

Ndoshta duket si film por kjo ka ndodhur ne njeren nga shtetet me klim me te ulte ne Finland pra. DDoS sulmi ka rezultuar ne ndaljen e sistemit te nxemjes ne dy bloqet e qytetit te Laperantes, duke ju krijuar panike, ngase nuk ishin te pregaditur me metoda tjera te ngrohjes.

Duke tentuar qe te parandalojne sulmin kibernetike, I cili jetoje per nje kohe te shkurt, kane ristartuar sistemin automatikisht, ku fatekeqesisht sistemi ka mbetur ne nje qarke pa kufizimi, qe ka krijuar ristartimin e vazhdueshem te pajisjeve derisa sistemi I ngrohjes eshte ndalur plotesisht per me shume se nje jave.

Shqetesuese ky sulm kibernetike per Finlanden ngase si shtete me klime te ulte dhe pa system te ngrohjes per nje jave ka mund te rezultojedhe system te ngrohjes te ulte kjo ka mund te rezultoje ne vdekjen e qytetareve, specifike atyre ne mosh te shtyere.

Paramendoni sikur ky lloje I sulmit te kombinohet me Ndaljen e Energjise Elektrike hmm.

Shiko Videon ketu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *